ADAC 2024 nyári gumi teszt

Gyuszi
olcso-gumi.hu

Az ADAC 2024-es nyári gumiabroncs-tesztjében 16 aktuális modellt vizsgáltak meg a 215/55 R17-es méretben, amelyek elsősorban kis SUV-okra és az alsó középkategóriás autókra valók. A teszt eredményeként készült összesítés általánosságban véve pozitív képet fest, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy egyes abroncsok bizonyos területeken gyengébb teljesítményt nyújthatnak. Ezért kiemelten fontos a részletes értékelések áttekintése, hogy a vásárlók a saját használati szokásaiknak leginkább megfelelő abroncsot válasszák.

 hétfő február 26, 2024
 

A teszt során külön figyelmet fordítottak a vezetésbiztonságra és a környezeti hatásokra, mint az értékelés új fő szempontjaira. Az ADAC ezzel is hangsúlyozza azon törekvését, hogy a gumiabroncs-választéknál is egyre inkább előtérbe helyezze a fenntarthatóságot és a biztonságot. A vizsgált abroncsok a Continental és a Michelin termékei kiemelkedően jó eredményt értek el. Ezek az abroncsok átfogóan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak, amely magában foglalja a kiváló vezetésbiztonságot száraz és nedves úton egyaránt, valamint kedvező környezeti hatásokat.

A Continental PremiumContact 7 például, amely első ízben került tesztelésre, kiemelkedően jó eredményeket ért el a száraz és nedves úton való vezetésbiztonság terén, ezzel is megerősítve vezető pozícióját ebben a kategóriában. A Michelin Primacy 4+ abroncsa a környezeti hatások szempontjából emelkedik ki, különösen a versenytársaihoz képest.

Azon abroncsok, amelyek a "jó" kategóriától egy hajszállal maradtak el, többek között a Debica, Dunlop és Bridgestone termékei. Ezek az abroncsok a nedves úton való vezetésbiztonság terén mutatott valamelyest gyengébb teljesítmény miatt kaptak alacsonyabb értékelést, amit nem tudtak a környezeti hatások terén elért jobb eredménnyel ellensúlyozni. Különösen a Bridgestone Turanza 6 érdemel figyelmet, amely új termékként a piacon a környezeti hatások terén elért jó eredményével tudott néhány helyet javítani a rangsorban.

A "megfelelő" kategóriába sorolt Hankook illetve Goodyear abroncsok különösen a környezeti hatások terén mutatott jó teljesítményükkel tűnnek ki, ugyanakkor a vezetésbiztonság terén – akár a nedves, akár a száraz úton – mutatott gyengébb teljesítményük miatt nem értek el jobb összesített eredményt. 

Összességében az ADAC 2024-es nyári gumiabroncs-tesztje rávilágított arra, hogy a vásárlóknak érdemes figyelmet fordítaniuk az egyes abroncsok részletes értékeléseire, mivel a különböző vezetési szokások és környezeti szempontok alapján más-más modell bizonyulhat a legmegfelelőbb választásnak. Az eredmények alapján a Continental és a Michelin abroncsai különösen ajánlottak, figyelembe véve a kiegyensúlyozott teljesítményüket mind a vezetésbiztonság, mind a környezeti hatások terén.